Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

Imtihan,Exam,Pekse

Assalamualaikum kepada semua blog walkers kat sini...heheh sekarang dah bulan 4 so...kami semua duk sebuk sitting untuk final exam...dan ini lah jugak exam paling last selepas mengharungi kehidupan sebagai seorg pelajar selama 4 tahun..FUhhhhh!! Akhirnya...hehehehe...so.. baru ni dah lepas satu paper..tinggal lagi 3 paper...my battlefield will be coming soon!!!

Hahahah..sudah sedia maklum..aku kan suke mengoyal..so, baru ni time aku g lebri...bace notes tak berapa sgt..mengoyal ambik gambo je lebeh hahahaha....bukan ape org kate release otak kan...bukan nye kite ni bumble bee ke optimus prime ke...nk belajar 24 jam..hahaha....so, time rest ambik gambo la... cari mud...


Oopps...tapi korang kene rilek..jgn kutuk aku lagi..aku ni syok sendiri ke ape..ko tahu yang trut ikut mengoyal sekali adalah kawan aku..hahaha...sebb dia tokei yg bawk kamera...tanpa segan silunya kami mengePOSE diri kami di lebri hahahaahah.....



Tapi pose2 kami ade batasnya..bila dah habes pose sambung balik bace notes yang dah 3 kali bace...n resultnya..I dont Know Sepatah HaraM...hahahaha...xpe ade jugak input yang dapat kat..daripada zero terus....

Bah...sini saja post hari ni..aku nk pi hanto bokbn kawan aku..pas abes exam ni balik kg la aku...tggu la ape bnda yang aku mmpu buat nk isi mase terluang 6 bulan sebm dapat kerja..apa2 pun yang penating aku wish "GUD LUCK" untuk kwan2 aku..semuga anda jadi yang terbaik..! Amin...

..

p/s: aku doakan semuga aku berjaya dan korang pun berjaya..rezeki TUHAN ade di mane2 :)

Monday, April 18, 2011

Saya Shuke Kalerful!!!!

Assalamualaikum my blog walkers....

Hari Khamis baru aku jejalan ngn kawan2 aku...wat ilang mood bosan kat bilik..bese la dah nk study week kan..jalan punye jalan kami singgah kedai kain..akak aku pesan beli kain kat KAMDAR..bila masuk tgk pilih..langsung tak cantek..mati terus mud aku nak bersopim......



so...bila dah frustrated mula la aku kol kawan aku..knon ngadu la..hahahaha..padahal kawan aku tu tgh bz wat kije lagi la aku frustrated tahap gaban....sampaikan membe kat sebelah aku nak ambik gambar ngan aku pun aku tak layan..kesian ko iza..heheeheh



pastu...sudah kawan2 aku ni snap pic..aku nampak la pulak segugus selipa jepun yang bewarna-warni nun jauh di sana....aku pun suh la diaorg ambik gambar kat cw..ape lagi..berposing maut la diaorg hehehe....then...turn aku la plak..untuk mengembalikan mud aku yang ilam itu..hahaha..aku apa lagi...mintak la diaorg amik gambar aku ngn selipa jepun..dah la aku ni peminat selipa jepun..n.... yang tak tahan..jadilah ak model selipa jepun yang tak bertauliah..hehehehe


Lepas dah puas snap gambo ngn selipa jepun kegemaran...jalan2 ag depan...akun ngn kawan2 aku jumpa la satu benda yang sungguh KALERFUL...korng nk tau ape dia...roda impian ala2 lolipop..warne wani..COMAM!!!!! Kami pun ape lagi..terus mnjadi cameraholic hahahahaah..aku ni ape lagi bila tgk bnda2 kalerful terus la...menggayakan diri..hahahahaaha...bila dah jumpa bnda yang kalerful...mud aku dtg balik hahaahah..dan apa yang best nye..kami rase gambar kami macm kanak2 riang hahahaah...kat bawah ni ade la..sekeping dua gambar aku ngn roda impian yang sungguh menyelerakan....

 



Hahahahah..berhasil jugaklah aku g jalan2 ri tu..leh gak snap gambar yang menyelerakan mcm lolipop ni...ape2 pun thanks kat kawan aku yang layan karenah aku IZA n HAJAR...the most memorable moments in my life...I Love You Guys!!!!

Satu je aku nak pesan kat korung...kaler ni mang main peranan lam menentukan emosi kita...tgk..aku bila dah tgk kaler2 ni terus nek syok..hahahaha..COLOUR is the best Emotion Theraphy...kan3..korang agree x??? lau agree aku sayang korang..lau tak agree pun aku still gak sayang korang hehehhe....

Bah..mengantuk dah ni..esok nk jalan lagi teman kawan aku beli barang wat balik kg..k guys..sambung esok lak ye..babai... love u!

Friday, April 8, 2011

Kejutan!!!!

Assalamualaikum to all my blog walkers...

Ok today is 8th of April rite?? so dis is the date where it turn me into 24 years ol gal..hahah gal??? hahaha...Happy Birthday to me..Happy Birthday to me..Sweet 24.. tua sudahhh....

Semalam tepun saya off sebb out of battery..sebb baru balik camping n..it was the most chalengging camping yang pernah saya attend selama 24 tahun i...bila dah sampai bilik..cuci kain semua..baru la on tepun kasi charge...

Bila dah masuk kan bateri lam tepun mulalah berduyun2 msg masuk...yang paling banyak msg dari Cik CT...siap ade notification missed call lagi...saya pun reply la msg tu..then tetiba dia col...mase col pulak ni dah la tak dengar ahhaha asyik duk ,,"hah..hah..ape dia???"..hahah..kawn aku nek bengkek la..letak phone..then dia msg...aku. dia gtau ni "sha..opis kolej dah tutup ke?? aku ade post something kat mu.." aku pun replay la gtau "dah tutup dah..esok aku cek kat pejabat"...

Pagi tadi aku dengan badan yang sengal2 alam ni pi la cek barg kat opis..tapi takde lak nama aku kat list name brg tu..tetiba abg ensem tu pun tanya:

Abg ensem: nama apa dik???
Kawan aku: Aisha Wahida Ismail...
Abg ensem: owhh Aisha Wahida..Imran ke....ade bah tu tadi brg tu..sikijap ya...
Kawan aku: Aisha Wahida Ismail la..bukan Imran..
Aku: Imran Ajamin ke...?
Abg ensem: owhh..Ismail..sori..tu naa..brg kamu...
Aku: terima kasih ye...
Abg ensem: same2 (perli la kunun kami ckp semennjung hahaha)

Lepas je claim barg kat pejabat kolej aku pi cafe ngn kawan aku beli makann..so, suprise la ni..nak tahu apa isi kejadian dalam parcel tu..then bila dah siap beli kami pun balik la...

On the way nk  balik bilik tu kawan, aku msg la Cik CT nak gtau kat dia aku dah amik barg  yang dia pos..aku pun mcm2 la ucap terima kaseh la..terharu la..ape benda isi lam ni laaa......tetibe dia reply msg dia kate " hadiah ni tak seberapa je..hope aku suke la...home made choc huhuhu..." PERGHHH!!! Home made Choc!!!!! calang2 org dapt benda ni..dah la jauh pos dari semenanjung.. TERIMA KASEH CIK CT..Tahun ni la aku dapat the most suprisingly birthday gift..special courier from SHAH ALAM..THANKS AGAIN!!!!

By the way.. terima kaseh kat CIK CT..selain kami kongsi tarikh lahir yang sama 8 APRIL...kami juga frens forever..12 tahun kawan,,semoga ikatan persahabatan kita tak kan putus I LOVE YOU!!!

"Thank you for the cutest homed made choc you give to me on my special day.. I LOVE YOU!!!!"

This is the lovely choclate from CIK CT.....



Happy Bday...

Aisha...


From Zue

V
V
V
V
V

HAPPY BIRTHDAY AISHA FROM ZUE


*THANK YOU SO MUCH, I LOVE YOU!!! *


Friday, April 1, 2011

April fool..bengang giler..!!! Arghhh......

Assalamualaikum....

hai..hari ni 1st April kan...so ni la first entry untuk bulan April...lau 1hb April..korang bese buat ape la..mesti ade yang kene prank ngn membe kan...kene antam ngn kawan... ala..April Fool la kunun....

Hurmmm..entry hari ni aku nk citer sal aku kne Bang Bang Boom ngn kawan ak...ces sungguh kurang sopan dia mengApril Foolkan aku... Korang nk tau sepanjang hayat aku 24 tahun ni.. 1hb April 2011 ni la first April Fool org bagi kat aku..Bengang giler der!

Tengah2 aku syok duk online FB..tetibe hp aku ringing dah la lagu baby..macm lullaby tu..ak tenguk2 nombor phone...tak kenal..so take time jugak la nk menjawabnye...bile tenung lame2 aku pun angkat...n mulalah phone conversation antara kami.. (lebih kurang gini la...)

Tetiba aku rase berdebo2....

Peguam: Ni..Cik Aisha ke????
Aku:  Ye saya..kenapa?? Ni sape?
Peguam: Saya dari pejabat peguam..kami dapat surat menyatakan bahawa cik tak byar saman...
Aku: Saman???!!! Saman apa?????
Peguam: Saman jalan raya....Cik ada saman jalanraya bertarikh 20.12.2010...
Aku: Mane ade..saya tak pernah bwak kereta....
Peguam: Ye..saman ni kat Sabah..Cik kat Sabah kan??? Cik ke puan....?
Aku: Ye..saya kat Sabah....Cik....
Peguam: Cik Aisha..Saman Cik Aisha..ni,,alamt dia kat Sabah...
Aku: Sabah??? Eh, 4 year saya kat sini..i never drive ay car or transport.....mcm mane saya kene saman... bape no plat kete tu...
Peguam: SAA 3784 K..viva
Aku: Saya tak pernah drive kereta kat Sabah..mcm mn kene saman???
Peguam: Owh..ye ke???? Cik org Terengganu kan?
Aku: Ye saya org Terengganu....owh..cik tak pernah drive..tapi mcm mn dapt saman..ermm..mungkin ade kesilapan...hihiihi (terdegr gelak kecil)
Aku: Ces..April Fool!!!!!! bodo2!!!
Peguam: hahahahahahahahah!!!!!!!!! Hahahahahaahhahahahahhhah!!!!!
Aku: Ces..kurang asam..sib baik aku tak menangis.....
Peguam: Hahahahhahaha..aku la..kesian kat ko...

then, ckp2 kejab..kawan aku pun letak phone cos..bos dia panggil...

Aku ni ape lagi..membara ala2 lipan bara la...hadui...mujur tak menangis je...kurang sopan betul....berdebor ase ank jantung ak ni..mcm nk beranak lagi satu aku ase..hadui!! naseb baik ak kool...

Xpe2..nnt taun depan aku prank ko balik..tgggu!!!!!!!! Wahahahahah.....

Mujur la ak ni..penyabar..sabo2...huhuhuhuh

Monday, March 14, 2011

Rindu giler!!

Assalamualaikum....

Rase mcm dah lame tak update blog...kesibukan melanda...korang tau tak sebenarnya aku rindu giler kat blog aku ni...lahai bila lah laptop aku nk beki..aku nk update blog aku setiap hari la nnt...hurmmm....tapi hari ni tak leh tulis bnyk2...korang tggu aku..nnt aku tulis story2 aku..k bye salam. Love U~~!!!

Friday, February 11, 2011

Senyuman Saya… =)

Assalamualaikum  to all my followers  yang sudi blogwalking kat blog saya…mintak maaf  sgt2 sebab lame tak update blog…dah dekat seminggu dah…bukannnya apa… saya ade problem la… laptop saya “meletup”  hehehe…ni pun gune laptop kawan… terima kaseh  kat  Iza sebb sudi pinjamkan laptop dia kat saya…
Mgkin entry hari ni pendek  sikit la sebb… mood maseh tak stabil..tapi apa2  pun kite kene ceria dan teruskan hidup…hehehe…laptop bagai nyawa saya la kat sini… tapi nk buat mcm mn kan…dah dia nk rosak…saya tawakal je la… mgkin ade hikmah disebalik semuanya tu…Redha dgn ketentuanNYA… kalau nk  ikut  kan hati mau je beli yg baru..tapi  pikir2  duit  tak de..mcm yg sahabat  saya ckp… “ikut hati mati, ikut  akal  cekal” so bila dia dah ckp mcm tu saya pun pikir  la..mgkin ade betul nye kan..ala  takpe  la…lagi 2 bulan  je lagi… kawan2  kan  ade..hehehe… “boleh tak saya pinjam laptop awak…boleh kan???”
Apa yang  saya buat  sekarang  hanya  mampu  senyum kerana org ckap senyum itu terapi yang paling berhasil… walau apa pun masalah yang kita hadapi… laptop rosak ke..kene marah ngan kwan ke… putus cinta ke…ape2  je la masalah… ade  ubat yang  paling  mujarab…nk tau tak apa??? SABAR dan SENYUM… itu lah panadol yang paling berkesan…
Apa2 pun…saya motivasikan diri saya…walau banyak masalah yang saya hadapi… harus  saya ingat bahawa…manusia mang  tak lari dari masalah…. Setiap masalah ade penyelesainnya… so, hadapi semua itu  dengan  tenang…dan juga dengan senyuman…Jangan Lupa Untuk  SENYUM!!!  =)
Tangisan dalam Tawa...

p/s:  SENYUM ANDA ITU MERUPAKAN SATU SEDEKAH, SAMA JUGAK DENGAN SENYUMAN SAYA… wink~~ JANGAN MALU UNTUK SENYUM… (^_-)

Thursday, February 3, 2011

Anak Kerak bukan Anak Kera


بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Menyebut Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum… rase hari ni baru bermaya sikit nk buat entry baru… rase ni lah entry pertama untuk bulan Februari… aku x nk cerita panjang… Cuma kali ni aku nk cerita pasal anak kerak… Ok… isu ank kerak ni kuar… disebabkan ade la membe aku ni… duk mengusik aku… yang bestnye… mase dia col aku ri tu… jam menunjukkan dah pukul 1.30 pagi macm tulah… yang syok nye ape… aku ni belum mandi sebb aku baru balik dari bilik kawan aku…
           
            So, nk dijadikan cerita… mase dia duk ckap ngn aku… aku minta izin la dengan sopan nye… suh dia tido sebb esok dia nk kije… aku cakap kat dia “lepas ni aku nk g mandi”… pastu…dia dengan berlagaknya mengusik aku la “molek2 sikit Sha… takut ade org lain teman”… hahahaha…aku dengan belagak sombong nye terus la ckp “ala… ilek la…ri tu aku mandi kul 2pg tak de pape pun…” (padahal takut gak sikit2). Pastu perbualan kami stop mcm tu je… then, aku pergi la mandi…sorg2 lam bilik air hostel aku… dahlah org balik cuti CNY… boleh dikatakan aras aku ni mcm sunyi sikit la… mase aku masuk bilik air tu… macm2 lah aku pikir… waa…aku pun bt selamba je la… mcm xde ape2… Fuhh!!! Alhamdulillah… semuanya OK!

            Esok pagi… membe aku col… aku pun dengn berlagaknye gtau la yang aku ni berjaya mandi pagi semalam… dia pun tnya “kol bape ko mandi semalam, ade bnda yang skodeng ko tu sbnarnya”… aku pun ape lagi terkejut la “ hah!!! Benda apa la tu”… pastu dia ckp “ anak kerak”… aku pun dengan blurnye “anak kerak???!!! Benda ape la tu??” pastu dia explain la ckit2 psal anak kerak ni… kat aku… ngeri jugak la… tapi bnda tu berlegar2 lam fikiran aku sampai la saat ni… then, mlm tu aku fb ngn kawan aku… aku tanya la pasal anak kerak ni… kawan aku pun cerita bnda yg sama gak… dia ckp… apa… anak kerak ni mcm toyol… tapi dia ni janin yang di bunuh sebelum ckup bulan… dan dia buat bnda yang di suruh oleh tuannya… kebyakkn benda ke arah keburukan… dan salah satunya… mengintai orang mandi lewat malam (aku tak berapa pasti mana)… dan yang paling lawaknye… ade ke dia dua orng berlagak jadi tok bomoh… konon nak buang anak kerak tu dari tubuh aku… siap men2 ludah ag kat Fb chat… yang buat kelako nye… kami 3 ketul ni… demam dan selesma…hebat betul penangan tok moh ni…hahahaha (yang ni saje2 kami duk bergurau)… sampai hari ni aku masih selesma… adui.. kuang asam laa…2 ketol tu…

 Inilah lebih kurang rupa kwn saya yang jadi tok moh tu hahaha

 Selepas rawatan.... maseh same...hahaha
          Mcm membe aku ckap… kalau nak buat something… kite kene buat research dulu… so, aku pun wat la research pasal anak kerak ni… sebb aku pun jarang dengar benda ni… dan aku pun tahu korang pun jarang dengar jugak kan…Ok, dari pembacaan yang aku buat… Anak kerak dikatakan berasal dari janin atau bayi di dalam kandungan yang di bunuh sebelum dilahirkan… biasanya yang paling kuat ni berasal dari mayat anak sulung di mana parents mereka pun anak sulung lam keluarga. Bayi itu dibunh dalam lingkungan umur 6-7 bulan… yakni dalam kandunga la… then, bila dah di bunuh… tok bomoh kecutkan dia… mcm jeruk kot lebih kurang. Tujuan dia dikecutkan adalah untuk perubatan tetapi lebih banyak tujuannya untuk lakukan kejahatan… Ok, dikatakan ilmu anak kerak ini paling popular di kalangan masyarakat Pattani… oleh sebb itulah jugak.. pada jaman dahulu... kalau ade anak sulung di lahirkan...mereka tak akan dedah kan bnda ni... terutamanya pada org yang tak dikenali... yang paling syoknye anak kerak ni perlu di layan dan di jaga dengan baik...jika tidak... dikhuatiri akan memkan tuannya... jika anak kerak ini msih dalam belaan tuannya, maka tuannya mesti menghidang kan brg yang sepatutnya mcm..buaian, kelambu nyamuk...bantak, tilam dan susu... demand jugak!! Hurm...

 Inilah rupa anak kerak kot.... xpasti jugak...
Jangan tersilap... ini ANAK KERA!!!
Ermmm... oh...gitu rupanya anak kerak... yang bestnya... aku xnk la percaya benda ni...takut trpesongkan...khurafat tu percaya benda2 macm ni.. tapi hubungnn manusia dengan alam ni... mang x leh elak adenya perlakuan syirik yang percya kuasa lain selain ALLAH... Nauzubillahi Min Zallik...muge kita dan anak2 cucu kita dihindarkan dr perbuatan ini... tapi yang syoknye... lepas je aku kena usik ngn kawan aku tu...pasal anak kerak ni...aku dah tak mandi lewat mlm dah...mgkin ade bagusnya kan tak mandi lewat mlm... sebb takut dapt penyakit, bukan takut dengan anak kerak...ki2...aku nk ucap terima kasih la kat kawan aku tu sebb mnyedarkan aku. So, moral of da story, jgn mandi lwat mlm..bukan kerna anak kerak tapi untuk kesihatan kita...jagalah kesihatan diri anda sebaiknya...hehehe...sampai situ je lah perkongsian aku pada hari ini..aku nk nasihatkan kat korang..jgn terlalu taksub dengan bnda yang boleh memesongkan akidah kita sebagai seorang ISLAM dan yang perlu kita pegang...

Yakinlah pada kuasa ALLAH dan tiada satu pun yang dapat menandingi kekeutanNYA
Ya hayyu Ya Qayyum Ya Qohar Ya Jabbar Ya Muntaqim
Ya ALLAH Ya ALLAH Ya ALLAh
Hasbunallah Wani'mal Wakil
Cukuplah ALLAH bagiku dan DIAlah sebaik-baik pelindung...
          Yakinlah ALLAH sentiasa bersama hambaNYA


Friday, January 28, 2011

Saya suke buat orang gembira…

Assalamualaikum kawan2…hurmm..hari ni mcm penat skit…sebb byk kije nk disetelkan…aktiviti hari ni adalah …pagi, aku siap2 kan tugasan untuk kali terakhir…bila dah siap print out semua..aku pun g la mandi n semayg…mase tu aku dah sms dah membe2 aku..janji nk g anto esemen yg kami buat tu same2….

            Siap2 sume…kami pun 4 org pergilah tggu bus…nk pegi library..first thing yang kami buat ialah…pergi binding esemen kami tu…ok..bila dah siap2 binding..kami berempat..berjalan la kaki pergi fakulti kami nk anto esemen kami pasal citer DoReMi..alah citer zaman P. Ramlee..tu..kami kne tlis skrip citer tu balik..hahahah..ase ni la eseman yg paling hebat..aku cam dah ase diri aku ni Yusof Haslam dah..buat2 skrip…petang tadi ujan renyai2 ckit…so, pergerakan kami laju la..takut kena ujan kan..sampai je fakulti kami…kami berempat pun pergilah menganto esemen kami kat Prof kami tu..bile dah siap anto..kami pun pergi makan..dan tmpat mkn kami..ialah library tu jugak…so, 2 kali lah tadi g library….

            Hari ni…kwan aku yang sorg tu sakit perut..aku tak tahu apebenda yang dia makan..tapi ALHAMDULILLAH la sebb tak de effect ape2 kan..so, bila dah perut kenyang..kami pun berlalu la dari library tu… sebnrnya aku ade bawak kamera ak… tapi aku segan la…nk gtau kawan aku..ye la mood dia tgh saket kan… hahaha… yang aku herannya..bila dah kuar je dari library tu…dialah org pertama..yang duk suh aku snap pic..aku pun ape snap la pic kawan aku yang tiga orang ni….

           baik aku segera angkat kaki.....
Untuk pengetahuan korang 3 orang..aku gembira sangat bile blh buat korang gembira…yang best nye pulak..bila aku balik je bilik..aku terus tgk gambr2 kite..dan aku hepi sgt tgk mud2 korag lam gambo tu..aku ase mcm bahagia dan gembira..ya lah sebb aku tgk korg hepi giler…
 wah..pandai korang berlakon....

            Sebnarnya aku nk gtau korang…aku suke tgk org sekeliling aku gmbira…lebih2 lagi lau aku mampu buat korang gembira..aku tak tahu..knpa petang tadi..aku ase gmbira sgt..bila aku duk2 ambik gambar korang..hahahah..yang penting korang comei2 belaka…heheheh…
 hi-5... =)

            Bile orang sekeliling aku gembira kan lagi2 dia ngan aku..aku ase perhubungan tu lebih erat dan dekat..ye la...bukan senang kan kite nk menggembirakan hati org..lagi2 org yang tak pernah kita kenal...ermmm... aku bukan ape..aku tak suke lau ade masalah..aku heret sekali diri aku ngn masalah aku tu…masalah tu mang kene pikir kan..tapi jgn la terlalu memikirkanya..cume kite pandai atasi masalh yang ad tu ngan bijak..waktu seronok..kite kne seronok… TUHAN beri kite nikamt yang tak terhingga ni…so same2 la kite..jalani kehidupan kite dengan sebaik2nya…. Hahaha..bile lagi time mase buat lawak…biar la lawak tu tak mnjadi pun..jnji ak dapt tenangkan kawan2 ak..n hepi kan dia…

            Buat2 kawan2 dan teman2 aku…aku just nk gtau korang..aku gembira dan bhagia sagt ade korang lam hidup aku…lau kawan yg jauh aku gne fb sebgai jalan pengerat..lau kawan kat sini..kami kuar sama2… kegembiraan yang korang bagi..dan kebahagiaan yang korang beri…yang membuat setiap hari aku tu bermkna sgt2..untuk kawan2 kat kg..nt aku balik kite jumpa ye..aku rindu n sayang kat korang sume…n untuk kawan2 kat sni..terima kaseh sebb susah senang kita sama2..tiada apa yang aku boleh balas kan cume aku harap.. selama kite knl ni aku mampu wat korang gembira..

THANK YOU, SYUKRAN..KAT TEMAN-TEMAN SAYA SEBAB SUDI MEMBAHAGIAKAN HARI-HARI SAYA… SAYA SAYANG KAMU !!!!

P/s: ni la gambar2 kami tadi… kawan2 kat kg jgn sedih..nnt aku balik kite kuar ramai2 ambik gambo okey!! =)







Aku gembira bila tengok korang gembira heheheh...

Thursday, January 27, 2011

Mak eyh..ayoh eyhh..kite besor dah...mak nge ayoh boleh ilek dah leni ….

Ini Gambar jaman dulu heheheh...

Assalamualaikum w.b.t dan gud evening...huhuhuhuh..oleh sebb kelaparan yang melampau...selepas ak mkn 2 3 keping biskut n roti..hahahah..aku tak tau nk buat ape...browse2 FB dah nek muak dah..just aku nk wat la entry baru...tadi mase ngah2 rilek depan laptop...aku duk online fb...aku duk la bls komen ngn sepupu aku..ALMAKLUMLAH mggu depan kan cuti Chinese New Year...so...deme2 semua ni duk pakat balik kg la...aku pun nk balik..tapi memandangkan tak berkesempatan... aku just...ignore je perasaan aku yang berbaur tu..hahahah...bile dah duk mengelamun tu mula la aku ingt kejadian mcm mn aku leh sampai kat bumi Sabah ni...tapi yg heran nye..aku pun nek heran...korang nk tau x...aku bkn nk menunjuk..tapi just nk kongsi kan...sebb tu la aku ckap Sharing is Learning...korang nk bce boleh..xnak bace pun takpe...

            Hurmm...pas siap edit entry ni..nnt aku g la mndi n sambung wat esemen..aku ase mate aku ni dah kuyu dah duk ngadap laptop tiap2 mase..lau la mok ak tau yg aku duk menginternetkan diri...maka aku terkna lah tulah dari beliau..hahahah...dakpe2 lau aku diam2 cni mesti mok ak tak tau wahahahahaha....sori mak...kukuku... so, ak nk share la ngn korang mcm mane aku dapat sampai dengan selamtnya kat bumi SABAH ni... ok, untuk pengetahuan korang..sepanjag aku hidup...ni la kali pertama aku ase ak duk jauh ngn famili and kwan2 aku..sebb nye..dulu kan mase aku sekolah sampai la aku habes sekolah menengah mmg aku habeskan sisa aku hidup kat kg..so, after aku habes form 6 nk further study..barulah aku belajar hidup jauh...hehehe...
           
            So, nk dimulakan cerita...lepas aku tahu aku dpt sambg belajar kat cni...mang la aku hepi..tapi aku mati kutu sekejab..bkn sebb ape...matilah aku nk g SABAH sorg2..dah la ni first time aku ni naik kapal torbang...untuk nk memendekkan kan cerita..aku ni inform la kat kakok aku yang mang dengan bangga nya duk Sabah ni dah lame...so, mase tu dah sgkat..mcm2 nk diuruskan..jadi dia lah yang duk uruskan aku punya tiket...first2 tu ayah aku nk teman kan aku sekali..tapi bukan aku tak nk ajak..bile difikirkan..ak kesian..ya la...bukan ape...mase nk pergi tu aku ade...boleh aku temankan dia..aku takut time nk balik nnt...sian ayah aku sorg2...then..mase tu aku nekad..takpe la..aku xnk menyusahkan ayah aku..aku ambik jalan...aku pergi sorg...

            Dan buat pertama kalinya aku meninggalkan kg halaman ku..dan korang nk tau x..mase on the way aku g epot tu..wahahaha aku nanges bei...cit..ye la..aku duk pikir nnt kat sana..mcm mn la aku nk hidup...wahahahah...pastu..aku wt bodo je la..mane leh tnjuk ak ni nanges..tak gagah la hahahaha...so, bile dah sampai epot..aku ni rase mcm...makhluk asing je...hahahaha..mujurlah mak ak ni expert ckit sbb dah penh naik kapai..dia ajor aku ckit2 cre nk check in bagasi...mcm2 la..mase tu aku ingt ag tahun 2007...epot Ganu maseh under construction...mase tu mang tak organize la...then, ayah aku  ni kebetulan la jumpa satu famili yang pi anto ank laki dia...yang syok nye..laki ni..punyelah hebat habes satu famili anto...sampai ke tok nenek dia...so. bila sah siap check in sume..aku pun msuk la bilik berlepas lepas aku salam2 ngn ayah aku..then, pada saat tu la..aku ditinggalkan sendirian...

            45 minit duk lam kapal trbg tu..aku mula la wat katam ak...pakai tali pinggang la..knon mcm dah penah naik..walhal aku ni xpenah naik kapal terbg..mase tu la baru ak ase..mcm ni ghupenye nek kapal terbg hahah..bile dah sampai KL..aku ni untuk kali ke dua buat bijop ag..hahahahah..pegi claimed bagasi sume2 la..mase tu aku tak join famili yang ayah aku jmpa tu..mklumlah..org ak tak kenal...lagipun diaorg satu kerabat..aku ni je seketo2..so..aku pun buat la kerja sendiri..smpailah aku nek kapl terbg ke Sandakan...bile dah sampai Sandakan tu..akak ak mai jemput ak kat epot..sebb aku stay umah dia dulu... Alhamdulillah..sib bek ade dia...Luse nya aku dah kene g KK untuk daftar..mase tu baru la ad org teman aku..akak aku teman ak...tapi semua hal registration ak wat sendiri..aku tgk la..org len sume dtg ngn famili dia..aku ni dua org je ngn kakak ak..mujur la ade dia..tapi akak ak teman ak mase tu je..petang tu dia dah balik ke Sandakan..aku tak leh teman la dia sebb aku ni mane tau Sabah ni mcm mana...korg nak tau mase akak ak tu nek taxi nk g epot aku sebnornye sedih sebb aku kn duk sorg2 wawawaaw (sebak wo...)..tapi tak pe la..aku fikir...sampai bile aku nk berkepit ngn org...then, mase ni la aku kna belajar hidup sendiri kat tempat org..dan mase ni la aku jugak kene blajar macm mane nk bersahabt...dengn org baru...

            Bila dah ak..habes mggu orientasi sume..mase tu aku duk kawan ngn geng2 Ganu gak..yang tak pernah aku jumpa sbm ni kalau kat Ganu...tapi gmbr mase mggu orientasi tu mseh aku simpan sampi sekrg huhuhuh (kawan2 ak ni sume dah habes belajo dah)..bile dah msing2 kne pindah bilik n pegi kelas masing2...sini la aku knl.. HAJAR, IZA, LOURA, NATHALIE... dan sampai sekrg aku maseh kawan ngn mereka ini..ALHAMDULILLAH..mereka2 la sume jd teman ak..thanks...

            Memndangkan kawan2 aku ni mai dr negeri lain2..so, bile aku blik kg setiap sem... aku salu la balik sorg..kdg2 ade gak time kami pakat beli tiket sekali..balik same2..tapi...byk aku balik sorg ah...bile dah mcm ni..baru lah aku sedar...aku mmpu buat walau takde kawan ak..aku boleh survive even aku duk jauh ngn famili..dan mase tu jugak aku ingat bahawa ALLAH tu salu ade bersama aku...dan yang aku bangga untuk dri aku sendiri ialah..bile aku sedar dah 4 tahun dah aku kat cni..dan aku bersyukur sgt sebb ade famili yang percaya dan sayang kan ak walau ak duk jauh...sebb mereka sume lam ati ak..walau pun ak jaoh..pastu aku ade kawan2 baik ak kat kg dan kat cni yang salu duk sokong ak..syang korang...dan yang amat aku bersyukur..ialah ALLAH sentiasa bersama hambaNYA... ALHAMDULILLAH...




ini la kuarge saya...hahaha            
Bile kite dah mampu berdiri di atas kaki sendiri..maka kite leh la kurangkan beban org...kn..aku pun tak nk wat mak ayah aku risau aku kat sini mcm mn..sebb aku lau seboleh2 nye nk mereka pikir yang aku mmpu buat..sebb lambat laun mgkin mereka dah takde ngan ak lagi..nnt aku kene gak sorg2 (wawawa..sedih nye, ak nanges wo)..then...mase tu la jugak aku jg name diaorg dan maruah ak sendiri...Mak n Ayah..terima kaseh sebb percaya kan kite..walau pun kite jauh...hurm...sebak aku lau ckp sal mak ayah ni...4 tahun aku idup mcm ni..sedikit sebyk aku mula jadi berdikari..pandai la nk bwk diri..pastu...fikir pun dah len n matang la konon walau pun sometimes ak ni bodo2 jugak hahaha....mgkin aku ni leh dah wat keputusan sendiri..tapi keputusan sendiri pun kite kn mintak pandangn org tua gak kan....aku rase byk yg aku beljar bile dah aku hidup mcm ni..dan aku gembira..dan bersyukur la..sebb... aku mmpu buat walau takde org yang tersayang dengan aku..dan aku salu nasihat kawan2 aku..bahawasanya kite mampu buat apa yang org lain buat kalau kite percaya kat diri kita sendiri..

            Dan untuk kesekalian kalinya aku nak g tau..Mok n Ayoh..kite dah besor dah skrg..mok n ayoh jgn bimbg..kite dop wat bnda dop molek..sebb mok n ayoh ajor sokmo..lau duk jauh..ingat ALLAH salu..dan keluarga..dan yang penting pandai jaga diri sendiri..untuk pngthuan korang takde bnda lain yang aku pegang selain...Aku mesti percaya yang ALLAH salu ade untuk kite..dan taat kat Mak Ayah tu penting muge hidup kte ni di berkati..Ak Sayang Mok n Ayoh ak..!!!! <3
 Mak saya ade lam gambar ni....
 Ini la ayah saya...

p/s: terima kaseh yang tak terkira n ternilai buat Ayah aku..Mak aku..kakak aku yang 3 org tu, abang ipor aku...adek aku..sanak saudara aku hehehe..teman2 se kg aku..teman kat U ni..dan semua la..tak de ape yang dpt aku bls..cume aku harap...kamu semua bhagia dan hidup kamu di berkati oleh ALLAH salu..InsyaALLAh saya akan cube buat bnda dngn usaha saya sendiri..sbm mintak bantuan org len dan terima kseh sebb percayakn saye...:)

Tuesday, January 25, 2011

S.S bukan Syok Sendiri

Assalamualaikum, Hai dan Selamat petang..setel semayg asar aku xtw nk wat pe..so…ngadap laptop aku ni..yg jadi teman setia ak..sambil dengor lagu Owl City…hehehe..ade mse sikit2 ni boleh la buat entry terbaru sebb dah dua hari aku tk update blog aku ni..sebb assignment yang kian datg mencurah..jadi…xleh la nk wat story sgt..tapi jgn bmbg aku akn try curi mase sikit kih3…nnt org ckp awal2 je semgt bila dah lame2 hampeh!!! Huhuhuh..

            Hurmm..standard la kan manusia…panas2 taik ayam…tapi ak tak nak la mcm tu..panas2 taik itik cukup la…mgkin 2 hari sbm ni jari aku mcm dah nk patah duk menaip assignment apatah lagi apbila bercampur dengn menaip komen di FB dan juga FB chat wahahahaha…berhantu la..pasni kene control..lau tak mang kene tukar jari baru la nampaknye…hisshhh..bukan seng nak dapt jari..bukan ade jual kat kedai pun..ni anugerah dan pemberian TUHAN jadi gune seelok2 dan sebagus2 nya…

Bile dah duk  menaip mula la aku rase cam nk menaip lame2 huhuhuhu…story hari ni aku nk tulis pasal kawan ak yang aku duk salu bls FB chat tu..sampi kren jari jemari ak..hahaha..yg lawaknye…mang lawak la lau ko sembg ngn dia…lau buat perbandingn tu mang dahsyat dan tak masuk akal terus kah3…story2 jugak kan..so aku gtau la dia punye background ckit…dia ni sebenornye..kawan aku mase sekolah rendah ag…cume dia duk kg lain je..tapi zaman sekolah rendah tu mang kami kawan cume mase sekolah menengah sempat sampi form 3 je..pas tu dia pegi teknik..kat Muadzam la lau tak salah aku…tapi bila dah habes SPM..dia dtg balik sekolah ak..sambg lower 6 sbm dia pegi kolej..hahaha…pastu mang kami tak jumpa..alih2 jumpa kat fb..plak..bile dah jumpa mcm2 la duk ungkit…

            Korang tau..kawan aku ni spesis pelik sikit…bile dah kami duk ungkit citer sal dia ni..mulelah kua satu cite..pas tu citer lain…yang aku tak boleh nk lupa ad ke dia ni g menipu aku..lau aku sorg takpe…ni libatkan ayah aku sekali…cehh..korang nk tau tak story dia macm mana…..ok… ni aku nk citer..kes ni..sebnornye berlaku seingat aku..mase tu sekolah menengah la…lau tak silap lam tingkatn 3 atau 2 mcm tu la…mase tu petang aku rase..mgkin Jumaat la kot cos mase tu cuti..duk2 syok ak ngah layan tv tiba2 tepun umah aku bnyi..dulu..kan pakai tepun umah je…pastu angkat2…upenya ade org col aku..pastu aku dengn lagak ayunya pi la jawab col aku..yang aku terkejut nye ape..kawan ak ni col..lagi buat aku terkejut bila dia cakap.. “Sha…mu tau x umah Amy terbakor???” aku pun kaget la..bile dgr bite tu..ye la…kan..lau kau pun aku ase mcm tu jugak..lagi menambahkan kekagetan aku tu lagi bila dia gtau “asap kelum Sha mase ak g tengok umah ye td!!!” aku ni ape lagi..mula lah tanye..ye x ni…jgn tipu..dia pulak mengiyakan…dia ckp lau xcaye pi la col Amy..ak ckp ok2 jab g aku col Amy…so pas je letak gagang tepun tu aku mulalah dial umah Amy..tapi yang hanginnya tak der org angkat..dan kejadian itu membuat kan aku lebih bimbang dan sangsi la..takut2 umah Amy tu betol2 terbakor…ye la..xangkat col..kerisauan melanda..aku bukan ape..lau bab2 kawan ni sensitive sikit…so..aku dengn tak puas hatinya..aku gtau la ayah aku pasal kes ni..kebetulan la pulak ayah aku tu kenal arwah ayah Amy..mak dia apatah lagi..umah dia??? Lagi la kenl…so..bile dah aku story kat ayah aku ckap..umah kawan ak hak ni trbakar..ayah aku dengn drastiknye mengambil langkah…dengn menyetat enjim motosikal KRISS nya..lalu menuju ke rumah Amy…sampai je rumah Amy..(sebagaimana yang diceritakan oleh bapak aku) ayah aku tnya la “ rumah terbako ke??"…pastu mak Amy keluar dengan riangnye… “ mane ade..xdop la..x terbako2 la…bakpe Pok Wel tanye g2”…so ayah aku gtau la kat  mak Amy ni… “ x lah..tadi kawan ank tepun, kata umah terbako”…pehh!!!! Kuang hajor...upe2 nye tu ade la perkhabaran palsu..so..ayah aku pun menyetat motor dan balik ke pangkuan keluarga tersayang..aku ni dengan perasaan cemasnya..terus meluru dan tanye la ayah aku..betol ke idak bnda tu..ayah aku dengn nada hampehnya.. “xterbako2 la..kawan mu tu tipu...”..Grrrr...aku ape lagi perasaan panas membuak2 tapi aku simpan..ilek2 nnt kat sekolah kena la mu...So, bile dah sekolah bukak..aku pun ape lagi..pegi la serang kawan aku ni..ceh!! menipu rupanya ko..ko ingt best ke kna tipu tu...yang paling tak best nye..ayah aku sekali terlibat dalam kes ni...dia???.. korang tau dia buatpe..lagi gelakkan kan aku ade lah...kureng asam punye membe...kesian kat En. Ismail bin Ali a.k.a ayah ak...tak pasal2 kene tipu sekali..xpe2 jaga la ko...
 macm ni lah kot rupe asap kat umah Amy
            Aku ingat sampai setakat tu je dia tipu aku...disebb kan kami lost contct mase form 3 tu..so, kami tak contact la..lau contact nescaya aku kene tipu lagi...lame jgk lah tak berhubung..ehhh..tetibe tahun 2009 dia col aku..dia ckp ambik no ak ngn Amy...mase tu kami sembg2 biase je la..sampai lah satu saat...kawan2 aku hak len ni duk sms aku..duk tanye ak..dia ckp kawan ak hak ni dah kawen..aku pun kehairanan la..aku ckp sbm ni dia duk tepun ak..xde la pulak dia ckp dia kawen..tp yang peliknye..semua kawan aku ckp dia ni dah kawen...ak pun...percaya la..benda baik ni..kita doakan la ye...so..samapilah satu tahap tu..bile dia col aku..dia ckp la...yang dia ni dah kawen..aku pun nk  mintak bukti la..aku kate lau ko dah kawen mane buktinye...pastu dia kate..jab ag aku sent mms gambo ank aku..ok...pastu beberapa minit kemudian...sampai lah mms... gambar dia ngn anak dia..aku pun ucap tahniah la..dah kawen pun kawan aku..siap dah ade bayi..huhuhu..jadi, ak ni nk meyebarkan lah perkhabarn gembira ni kat kawan2 aku yg lain..aku pun pegi la forward mms tu kat kawan2 aku yang len..konklusinya..sah la dia dah kawen kan...jdi tamatlah di situ..aku pun happy je la dgr kawan aku ni bahagia..hurmmm...bile dah setel hal dia kawen..maka kami pun ilang la rase sangsi nye...tapi..aku lebih heran..bile mlm2 bute dia col ak..ak ni takut gak nk jawab takut bini dai marah..eh..bila ak angkat..aku duk sembg2 ngn dia..aku pun tnye la..bini ko tak marah ke ko tepun ak mlm2..pastu dia ckp bini dia ok...ade je tdur kat sebelah dia <-- peh!! Ayat koyal...owhh..aku ni ok je la..lau kena marh bukan ak...dia la..gatai sgt duk tepun org...aikkk!!! yang buat aku heran,esok tu tepun aku lagi..aku tanye suklan yg sama...bini ko tak marah??? Dia pun gtau..tak pe bini aku ade kat kg ngah pantang..kan baru beranok..ooo..ak tnye dia..ko tak blik sekali ke..dia ckap tak..xpe bini dia duk umah dia sendiri kat Perak..lagi pun aku ade kije skrang..owhh ok la.. kan....
            koyalan nye..yang bajet dia berkahwin....aduiiii
            Kejadian ni masa aku cuti sem...bila dah balik kolej aku..aku jumpa la kawan lame ak...duk tak jauh umah dr dia ni..so, aku tnyelah kawan ak ni... “mu tau x...****** ni dah kawen????.....kawan aku dengn mata nye yg bulat terus membuat statement yg agak  maut.. “mane ade kawen..baru ni ak tgk..ade kg..duk bela itik..lau ye kawen mesti aku tau dah...” ye x???!!!!!!! Pehhh!!!! Untuk kesekian kalinya..aku di tipu kali kedua....penipuan yang amat menjadi!!!!! Lam mang dah bergelora la..aku pun dengan sikap tidak puas hatinya...aku pun terus menSMS kawan2 aku yg lain bg tau perkara sebenar....hahahaha..tapi yg best nye sib baik aku dah forward mms sal gambar dia dengan bayi olok2 nye itu..nah kau..padan muke!!!! Hahahaha....bile dah tersebar sal perkara palsu ni..mule lah dia ni nk menjernihkan keadaan yang telah keruh itu..dengan mengaku yang dia ni blum kawen..dan bayi itu adaah anak saudara nya...hahahahhah...kawan2 aku yg dah kene tipu tu apa lagi..pegi la serang dia..mcm la kami duk ckap...ko ni mang lah..suke nipu..aduiyai..bab nikoh kawen plok tu...bab2 sensitif macm ni jgn wat gurauan adui la....

             sama sekali lelaki dia tas ini bukan dia dan lelaki ini tidak pernah mnggunakan telefon yang dipakainya itu..untuk menipu kawan2 nye....

          Mgkin mendapat tentangn yang hebt dari kawan2 seangkatan..aku rase..dia mai keinsafan dah..tak  menipu dah lagi...yg paling baguihnya..sekrg ni pandai dah ceramah n nasehat kan kawan..Alhamdulillah lah sebb dah sedor diri...S.S betul la ko nu...S.S tu bukn syok sendiri tapi S.S tu Shawal Sulong..nama sebenar makhluk ni...adui la...sib baik sekrg ko dah jadi org...dah kerja bagus2...mjur la kau ni tak jadi penipu tegar sepanjag hayat..lau tak tau la ak nk ckp ape Shawal eh.....hurmmm....aduii..tapi yang aku mintak salu la wat lawak sebb lawak ko tu leh wat kite org gelak sampai tak kering gusi...bila dah kering terpaksa lak kami basahkan ngn air...hurmmmmm..tapi bru ni..ade la plak ye duk mengajor aku..suh korek idung gune kemuncup..aduiinaaa..kenapa ko ingt aku lembu ke Shawal..aduii la..upenya maseh tak berubah ag..sikap lebong ko tu..hahaha tapi aku tahu tu satu gurauan dan lawak walaupun tidak berapa melampau..sebb sebm ni dah byk aku kne tipu ngn ko..so, bnda yg tadi aku ambik sbg lawak ko je la...hahahah... Aku nk nasihat kan ko ni...lain kali jgn menipu lagi la..kesian kat org...ko ni.....
 Motor nye adalah seperti ini..tetapi motor di atas bukan la motornya
p/s: Yamaha Sukan

p/s: Tipu2 ni boleh...tapi jgn la melebih2 sampai libatkan nyawa org..ahhahaha...Shawal..aku harap mu balik la ke jalan yang lurus dan lebih afdhal..hehehe...nengum!!! =)

Saturday, January 22, 2011

Bukan banyak pun yang aku mintak….

Assalamualaikum....setiap hari kalau ak ade mase..InsyaAllah aku kan usaha menulis story2 untuk bacaan aku sendiri...dan juga pengunjung setia blog ni...kisah hari ni yang ak nk story mgkin korang semua pasti dan confirm penah alami kan situasi ni...CINTA...mgkin bg korang bile bercinta tu semua nye indah kan..mcm dunia ni milik korang jer berdua..tapi ada jugak yang anggap cinta ni... mcm duri..seksa..frust...benci...sakit ati..geram...bencana...malapetaka...ketakutan...fobia....serik...mcm2 la lagi terms yang sewaktu dengan nye...sampaikan ade yang serik nk bercinta kalau dah byk kali kecundang...
 Ini bukan orgnye...


            Kesah kali ni ak nk story sebb semalam one of my friends ade problem...mse duk tgah seronok ckp2 tetibe dia ckap sory…saya xde mud la…saye ade prob…seksa sgt”…bile dia dah ckp mcm tu ak pun konpius yang amat lah…apahal plak dia ni tetiba jiwa kacau…pastu aku ckp ngn dia “kenape ni...ade problem ke..story je la...” tapi dia xnk ckp..mgkin mase tu dia byk fikir kan..so, ak tak nak la pakse2 org ni lau dia sendiri dah tak nk ckp kan..so, ak nasihat kat dia..nnt lau ade problem citer je...i’m ok..to hear that...pastu ak pun surf la internet..kejab2 buke fb..xtau nk buat ape..sebb semalam ak bosan giler dah..sampai tgk FB dah ase cm nk muntah dah..huhuhuhuh..then..tgah2 aku duk syok layan tenet tetibe handphone ak bunyi...aku pun dengn perasaan yang busan nye pi la chechk msg lam hp ak..upe2 nye..kawan aku tadi tu anto msg...dan pada mase tu jugak lah dia story semua masalah dia ngn ak...panjang la kami nye story..sampai kawan aku ni stress melampau...kesian kat dia...citer dia??? Tak yah la tau...hehehe sebab aku dah jnji xakan citer ngn sesape...cume dia ad la kaitan dengan kalimah CINTA tu...bila dia citer2 kat ak..aku ase simpati la..so, mse ni la aku sebgai kawan..cube nasihat kan dia...n tenang kan dia..walaupun aku sebnrnya lau bab nasihat ni ak kurang pakar la sikit..tapi untuk sedarkan org..InsyaAllah ak boleh laksanakan....mase tu aku cube tenangkan dia...dan even aku buat lawak pun dia ckap dia tak mampu senyum..aduh kes ni mang dah parah...pastu kami duk2 reply msg..then dia ckp... “saya nk kuar la cari ketenangan” mase tu lam jam 1pg...jd aku reply la msg dia... “ok...tapi jgn wat bnda tk elok sudah”..aku takut gak org yang tgah jiwa muda ni..takut plak dia wat bnda2 pelik...so, ak bio je la di dengan dunianya...jika dengan cara tu dia leh cari ketenagn kite tak leh halang...lau kite halang takut bnda lain la jdi....

            Aku ni duk syok dengar lagu kat laptop..yang hebat nye..semua lagu jiwang buta aku dgr..wahahaha..malam2 tangkap leleh la...ngam la pulak aku duk dengar lagu kump Exist tajuk Frustrasi...yang syok nye pasal lagu ni...dia pasal sorang yg frust lam cinta...yang best nye lirik dia tu...yang part ni... “Cinta...cahaya amat ku kagumi menyinari alam yang kian menyepi...Cinta...pudarmu ku takuti meninggalkan jiwa menangis sedih...” Pehh!! Dengar...Cinta ini amat berbise...sampaikn alam ni leh jadi blackout lau xde cinta...kerna cinta la jugak seorng tu...leh jadi xtentu hala...hebat betul kan cinta ni...bile dah ak duk2 ulang lagu ni...ak mula terpikir masalah kawan ak tu... bg aku lau kite bercinta ni..tak de yang kite mintak kan...cume saling menghargai tu yang penting...aku tak nak lak ni katakan mek bunge ckap2 hal cinta ni...tapi dari pengalamn dan sekeliling ak... byk aku tgk...kite tak pernah nk hargai pengorbanan yang seseorg tu dah buat kat kite...bg aku PENGHARGAAN tu mesti ade lam membina satu hubungan..ye la..kalau korang bygkn...kalau ko tak pernah menghargai apa yang org dah buat kat ko...tu maknenya ko tak serius dengan hubungan yang kau buat...memang betul hubungn manusia sesama manusia ni akan timbul byak masalah...tapi masalah tu boleh kite ketepikan lau dalam diri kita ni ade sikap menghargai...bukan byk pun seseorg tu mintak untuk dihargai..biar la sekelumit penghargaan tu ade lam diri anda...tak kesian ke..pengorbanan..kejujuran...kesetiaan yang org dah bg tu...weh!!! ingt senang ke kite nk syg2 org ni...knpe ko ingat ko cantik..nsem ke...boleh2 nk menkan perasaan org..adui la..kadang2 aku tak paham la manusia ni..ap lah  yang dia rase bile dah lukekan hati org..bis tu tak pandai plak mintak maaf dan admit dia punye kesalahan..kesalahn sendiri tak penah nak nmpak..kesalahn org yang duk salu di cari (emosi la plak hu2)...korang ingat kalau seblah pihak je yng salu nk mengaku kesalahn..salu nk  mintak maaf..korang ingt syok ke...i’m so sick being in that condition...huh!!! kesalahan dia besar gajah tak nampak lak...kite wat salah besar virus pun dia nk ungkit mcm2..weiii matang la ckit...

            Aku bukan ape beremosi sangt ni..aku kesian kan kawan2 aku yg prnah alami situasi cm ni..ye la..bile dah tibe saat org ckap FRUST seme bnda tak leh nk buat..mkn x knyg..mndi tak basah..tekanan emosi la...salu duk nengum sorg..yg aku takut bukan ape..tak pasal2 kawan aku jdi GILA sebb CINTA GILA yang dia penah alami..hurmmm kesian plak kan...tapi lau ade kawn2 aku ni duk citer masalh dia ak sudi dgr masa ni lah kawan amat penting..mcm ak penah ckap “sy ade mase untuk teman saya jika dia perlukan saya” so, ats dasar nama KAWAN la ak cube sedaya upaya ak...untk try overcome dia punye masalah....ye laa..mgkin korang ckp..mase susah baru cari kawan..tapi bg ak tidak..aku tak kesah kalau dia cari ak time dia susah...je..bile dia gembira dia tak ingt kite..sebb bile ak pikir...mang dah adat manusia kan..kite just terima je..sebb aku pikir ..hidup manusia ni mcm roda...nk tak nk kite pasrah je la...nnt lau ak ad masalh kawan ak plak yg tolong aku hahaha....

            Bila dah aku try nk setelkan masalh dia..tapi xmampu jugak..aku hanya leh ckap..lau kawan sendiri tak mampu nk tlg..mse ni lah kita mintak tlg dr ALLAH..sebb DIA sentiasa bersama kita..tapi lain pulak yg kwan ak ckp...dia ckap..mase susah je ingt TUHAN....hurmmm..betul jugak ape yang dia ckp kan....dia ckp hakikat org sekrg mang mcm tu..bile dah ade msalah baru nk ingt TUHAN....kat sini kite leh tgk..knpe TUHAN bg kite msalah..sebb nye DIA nk suh hambaNYA ingt kat dia...mase ni la bru kite sedar..xde sape dah yang boleh kite mntak pertolongn kecuali ALLAH SWT  Yang Maha Mendengar...bile dah dia ckp mcm tu..ak nsihatkan dia..lepas ni..apa benda yg kite nk buat kite fikir TUHAN dulu..sebb apa yang buruk tu dtg dri kita..bnda yang baik semua dariNYA...

            Bahaya jugak cinta-cintun ni..sampai ade tahap...benci pompuan..benci laki...kuat betul panahan CINTA...tapi kalau korg nk bercinta berhati2 lah ye..first2 tu korg gtau pasangn korang.. “Awk..bukan byk pun yg saya minta...kecuali saling menghargai...” haaa..bile dah ade sikap saling menghargai mase tu la..ade nya kesetiaan, kepercyaan dan kejujuran..biar la sorg tu duk benua lain ko benua lain..tapi bila dah ade sikap PKKK tu...maka InsyaALLAH...PKKK??? tak thu...PENGHARGAAN,KEPERCAYAAN,KEJUJURAN,KEPERCAYAAN..dan yang penting korang jgn lupa...lau bercinta tu..ingat ALLAH salu..jgn sekali lupakan nya..tu lah KUNCI yang mengukuhkan hub korang..org ckp restu keluarga penting kan...tapi restu yang kita mintak dr ALLAH tu lebih penting!!! Ingat tu kawan2...

            Hahahaha..byk dah aku duk berceloteh sampai dah byk lagu ak dengor..ki2 bgi aku CINTA sesama manusia mang penting tapi CINTA kan ALLAH tu kekal selamnya...mcm ade lirik lagu nasyid dia ckp...

Cinta yang sejati hanya cintakan ILAHI
Cinta ayah bonda tulus suci selamanya
Cintakan saudara masa berada hanya sementara
Cintakan sesama insan suburkan dengn ketaqwaan

So...pandai2 lah korang jaga diri mase bercinta ye...CINTA itu kadang manis..kadang2 memeritkan.....
Ni lah lagu yang duk ak dengar semalam huhuhuh....

Dalam persoalan yang kini kurasakan
memerangkap dan merantai kemahuan diriku
Perjalanan ini apakah yang ku cari
Dengan kekaburan dan kekalutan yang menjadi duri

Kiranya aku lemas di arus realiti ini
Adakah dikau sudi untuk mengubatkan frustasiku ini

Cinta…cahaya mu amat kukagumi
Menyinari alam yang kian menyepi

Cinta… pudarmu amat kutakuti
Meninggalkan jiwa…menangis sedih

Andai jadi igauan untuk memilikimu
Janganlah engkau cerca inspirasiku..padamu

Maafkan kehadiranku
Dalam bicara ku tersentuh untuk menyinta
Dalam irama kusandarkan bersama harapan
Ku nyatakan cinta ku…

Resah perasaan tiada lagi ucapan
Bisa ku lontarkan lantaran senyummu
Kala kekusutan langkah ku atur perlahan
Menikmati kepedihan rinduku padamu

Tapi itukah rindu? Jika aku yang terasa
Adakah lahir cinta ini hanyalah ilusi?
Imaginasi ku?

Cinta…cahaya mu amat kukagumi
Menyinari alam yang kian menyepi

Cinta… pudarmu amat kutakuti
Meninggalkan jiwa…menangis sedih

Maafkan kehadiranku
Dalam bicara ku tersentuh untuk menyinta
Dalam irama kusandarkan harapan
Ku nyatakan cinta ku…

p/s: kepada kawan saya..saya harap awak sabr byk2 ye…InsyaALLAH semua akn ok..saya salu doakn untuk awak..kalai awak ade maslah cari je saye =) satu lagi..Tuhan dah buat yg terbaek untuk kita...

Friday, January 21, 2011

Terkenang dan Terbayang

Salam..dan selamat malam…ak baru perasan, setiap kali ak tulis entry mesti waktu malam..aku pn tak pasti..mgkin sebb bila mlm...ade feel ckit...tgah tgu air panas dulu lam puyuk nasi...sebb nk masak megi..mesti korag tak penah buat kan masak megi lam puyuk nasi siap letak telor lagi...sebenrya..teh o limau pans dah sedia wat santapan sekali ngn megi yang on the way ngah nk mask tu..hehehe...hah..dah masak dah pun megi ak..sedap3...siap perah limau ag..ni la santapan malam aku lau mls nk mkn nasek...mklum je la..lauk kat cafe ntah ape ntah...aku ase banding ngn megi lagi sedap megi...mati la lau mok ak kat kg tu tau..ak ni duk mkn megi..konon azam 2011 xmau mkn megi..tapi nah ko....huhuhu..sorry momma...bukan niat nk mkn..tapi xde choice dah..heheheh...benti jab nk mkn megi..huhuhuhu..masm la pulak..terlebih limau..kah3..ermmm..bis dah mkn megi..sekrg nk sambung
citer..erkkk..Alhamdulillah...kenyg dah..lau kat kg ni mesti sedap ag mknn mok ak buat..bia la ikan singgang pun..tetap sedap..tapi kat cni..ap la..nk uat mcm mn..rezeki yang Tuhan bg jagn sekali kite nk komplen...bile cerita pasal kg ni..teringt la pulak pasl kg ak yang tercinta nun jauh..MARANG....

Korang mesti ade kg gak kan..ko jgn auta la..seme kita ni asal dr kg..ko jgn nk memandai bajet diri ko tu org KOMPOR wahahahahaaha....bile terknang kan kg ni terbayang pulak zaman kecik2 dulu..sebab tu la...ak wat tajuk story hr ni TERKENANG dan TERBAYANG...hurmmm..kg..tempat yang paling BEST ak ase lau nk banding ngn tempat yang best lam dunia ni...haaa..sape2 yg takde kg tu..ak syorkan korg cri lah isteri ke..suami ke..adek angkat ke..abg angkat ke..dan apa2 la yang ko boleh angkat berasal dr kg..eh..korang kate org kg ni kolot...huhhuuuh mane ade...kami pun advance mcm korang gak...ade ASTRO..ade STREAMYX..pakai HANDPHONE gak...hahahah...
Bile dah lame2 terkenang sal kg ni..mule lah aku tgkap leleh teringat sal zaman kecik2 dulu..korg mesti seronok kan bile zaman kecik..ak tak caye lau korg ckap zaman kecik korg tak syok....hurmmm tu aku duk bual ngn kawan ak..ckap sal zaman kecik hehehehe...pehhhh!!! mang seronok la zaman kecik..nk2 bile teringt permainan yang pernah dimainkan..hahahah..mase kecik la paling syok..tak yah pikir sal masalah..bile lapo..balik mkn..bile ngntuk tdo...bile letih pun tdo..hi3...pendek kata tak de masalah langsung..bile dah tua ni mcm2 lah pulak kene pikir....perubahan usia pun ade effect jugak la kepada peubahan kehidupan...
Layan2 punya layan ckap sal zaman kecik...korang penah main tak sorok2..tapi sorok2 ni org KL je panggil lau... kg ak...spesel...’tenusuk’ kami panggil mainan ni..nk tau ’tenusuk’ tu ape..sorok la...care main dia aku rase same je ngn cara korg main..tapi biarlah ak nk citer jugak...hehehhe...kite main secara beramai2 mainan ni..lau setakat 2 org baik tak yah main..buang lemak je main hahaha...ha...bile dah kumpul ramai2 kite kene cari sorg untuk jadi ketua...yg aku ingt mase nk cari org yang kene cari org yang sembunyi tu ade lagu ia..”te..tenusuk...tenusuk dlm bilik,jupe pale atu tenusuk...” sape yang kene tunjuk jari paling akhir lepas nyanyi lagu..maka dengan rasmi nye..dia lah makhluk yang akan mencari makhluk lain yang akan bersembunyi sehingga nk terkencing...hahahah..aku tau mase korg sembunyi tu..mesti korg nk terkncing kan hahahaha....ok...sembunyi punye sembunyi....maka...membe yang kene jadi pencari tu mulalah tugas mencari kawan2 yang lain..bile dah cari..jumpa org pertama..maka org pertama tu la yg akan ganti tempat dia bile dia berhasil mencari kesemua yg lain..biasanya selepas kiraan, mgkin 50 atau 100...kawan kite tu duk sebuk mencari..cari lah sampai dapat ye....
Tapi yang aku paling tak leh lupe ade jugak yang main kotor...ade ke mase kawan kite duk cari sepuas hatinya... dia dengn syoknye pegi balik umah..siap mkn nasik ag...tu yang pernah aku alami lah..tapi yang paling aku tak tahan..mase tu duk YM ngan kawan ak..diorang lagi ganas..mgkin sebb kaum lelaki semua..diaorg punye ugutan lagila...siapa xnak men kene tarik suo..tu kire tak menganiaya la..yang paling kronik aniayaan mereka mase maen game ni adalah balik umah tido terus..kawan ni duk la mencari satu kg..aku punye kes baik ag kirenye..mkn nasek je..dia balik tido terus..bengang ke tak bengang lau kene macm tu..hahha..kami duk tahan gelak je bile cakap mase time kecik2..hurmmm...mesti korg pun penah main gak kan mainan ni..
Tapi ak rase byk je lagi yg kite leh men...lau ak dulu men teduduk...bola tin..bola selipar...byk ag la mainan kg2 tu...yg aku tak lupa..panjat pokok..hahahaah..tetibe teringt plak...dulu ak ni salu la lepak ngn sepupu2 aku...sepupu ak sorg tu mcm ganas la ckit..kami ni nek beskal round kg..mase tu pulak..musim jambu arang....mesti la nk cari...jambu arang korg kenal x...yang warne purple gelap tu...so, kami ni duk la meronda2 kg cari pokok jambu arang..tetibe kami berhenti..sebb dah jumpe spot yang mang bagus la..PEH!! dah la besar pokok tu buah nye pulak mak aih tak terkata byknye..galah plak tak bawak..jadi sepupu ak yg ni dengn lagak macho dan hancurnye pegi la panjat pokok tu..panjat punye panjat..kami yang kat bawah tolong bagi arahan dahan mn yang byk buah..syok2 dia panjat sambil baling guah kat kami yang duk bawah..tetbe aku nmpak ade beruk 3 eko kat atas pokok tu...aku pun terus la tunjuk beruk tu kat sepupu ak supaya dia lebih aware..hurmm yang bahaya nye...lepas je dia nmpak beruk tu..terus je dia terjun dari atas pokok.seingt aku tggi la jugak pokok tu...kami ape lagi..berlari la nek beskal...kayuh sekuat mgkin nk selamatkan diri dari beruk tu..padahal beruk tu ilek je atas pokok..sikit pun tak kejor..ceh..dasar la ko mang beruk ahhaah...pastu kami pun balik umah la sebb dah nk petg..lepas bhagi2 kan jambu arang tu hahaahha.bukan mkn pun...saje nk sronok2. tapi pokok tu dah xde sekrg..org dah buat jln kan...ermmm sib baik ade jugk kngn ak kt situ
Ak tau korg pun mesti byk kngn kan mase time kecik2 dulu..aku rase kngn tu la yang paling best...mane2 ak pegi kg mesti ak ingt...kg mesti ade lam ati ak...lau ak jauh sekali pun kngn tu mesti aku bwak sekali..mane leh lupa...berharga tu..lebih berharga dr emas ag aku ase..tu bg aku la..tapi yang ak tgk, budak2 sekarang dah tak main mainan mcm kite main dulu kan..yang diaorg main..ape..PSP...video games..ad jugak yang dah andai Facebook..hurmm kite dulu mane la tau bnda2 teknologi ni..hahaha...tu la..bile ak tanye2 kawan2 ak..diaorg semua ckp..rase nk kembali zaman kecik..apa yang best kawan aku kate ’ I MISS ZAMAN KECIK” huhuhuh..tapi mustahil kite leh kembali ag ke zaman tu kan..cume yng boleh kita bawak n terbayang kan ade la kenangan2 nye shaja..hurmmmm...sekarg pun kg aku dah berubah walaupun tak byk..lain sgt perbezaan nye mase ak kecik..tapi org ckp...mcm mane pun kg kite...tu lah tmpat asal kite....cume ak nk nasihat kan korg jagn lupe asal usul kite..lau kite ni dr kg..jgn pernah anggap..kg tu tempat org ketinggalan zaman..bg aku kg aku lah segala2 nya..dan AKU SAYANG KG DARAT PAK CHAN!!! (dengn bangga dan sebak)
Ermmm.. habes dah teh o limau ak..ni..maka habes jugk la..cerita aku untuk hari ni...hurmm..syokkan zaman kecik dulu..sape yg ase zamn kecik dia kat kg x best jgn kawan ngn ak..hahahah..kg ku..aku syg pada mu...

Thursday, January 20, 2011

Tak Puas Hati

Assalamualaikum…n selamat mlm…kepada blogger yang sudi blog walking kat sini..dan juga pembace entry yg setia…hari ni byk sgt citer yg nak di cerita kan tapi yg ni je ak nk citer kan dulu…heheheh…ok hari ni kelas xbyk sgt…cume ade tutorial jam 2 sampai 3 ptg tu je…lepas tutorial kami 5 org dah uat plan siap2 nk pigi 1Borneo sebb nak beli sedikit brg…

Lepas abes je discussion pasal next tutorial…saim ak yg sorg ni…duk kalut kemas beg dia..padahal kami yang 4 org ni maseh berilek2 je….sekali dia dah kuo bilik seminar..kami pun tgk la dia..tetibe dia gtau “lekaslah pi 1B”…kami yg 4 org ni xpikir pjg terus je kemas beg… blah bilik seminar pastu say goodbye kat classmate..ahhaha…mentg2 la lecturer cuti awai sebb Chinese new Year..nah..kami pun bermaharajalela la….buat undang2 sendiri…

Maka bermulalah perjalanan kami ke 1b…saim aku seme dah pakai smart2 mentang2 la ak umpan nk ambek gambo..ape lagi diaorg..pantang sebut nak ambek gambo..sawan kera terus la jawabnya…on the way nk pi tggu bus (pengangkutan utama kami) si Loura ni plak rindu kat baby dia..lam kelas dah sebuk dah tukor sim 3g masuk dalam handphone si Nathalie ni…yang tak sedapnye..bile nk call asyik xbulih je…so..mase nk g tgu bus…Loura wat vdeo call ngn ipar dia…pastu kami tgk la..si Jeremy tu duk syok tdo..ki2…kami ape lagi..interframe sekali la masuk lam vdeo col tu..mklumlah publisiti murahan..hahaha..selesai je leh wat vdeo col..barulah mud si Loura ni berbunga..sebb mase kat kelas td mcm…muke ayam berak kapor je ak tgk kah2…

Pastu kami pun pi la tgu bus,sebb dah plan nk g 1b..sampai je 1b…peh..sakan la bergambo geng2 ni..kah2..pantang tgk kamera..



kami jalan2 la pegi kedai tu..kedai ni..ikut je kaki nk langkah pegi mane..tapi ak tak tahan sebb lapo sgt kan…jadi geng2 aku ckap “jum la pegi makn”…kami pun pergi la kedai makn..sudah makn semua2 kami duk lepak dulu..bio mknn trun..hurmmm…mase duk2 lepak tu..kami ni duk sembg la…sal anjing yang menyalak kat blok ak…pagi semalam lam kul 3…bunyi dh la menakutkan pastu lame pulak…bile dah kuar satu topic…maka kami pun rancak la sembang pasal “HANTU”..mcm2 la hantu la kuo…siap kami duk gelak wat lawak ag hahahaha…rase cm tak best la plak duk lepak kedai org lame2 kami pun blah dan berlalu…

Tujuan utama kami jalan2 g 1b bukan ape… sebnrnye nk g beli cd DO RE MI je…untuk uat assignment..tapi..bile dah lame2 jln mcm2 la duk di beli..hurmmm..diaorg la ak tak beli.ki2….siap2 beli..aku dapat msg dr Loura dia ckp…broadband dah ok..boleh la pegi ambik…aku pun terus je trun tgkat paling bawah n ambek bokben…lam ati berbunga la sebb brokben dah siap..pasni buleh la ak online tanpa meminjam broadband dari Iza lgi..ki2..bila dah setel semua…kami pun nk balik kolej..kami nek taxi jer sebb dah mlm kan..huh!!! yang buat ak mnympah nye ape..aku nmpak pakcik botak yg bawak taxi yang pernak marah ak hari tu..cessss!!! sungguh kurg sopan pakcik tu…bile dah masuk teksi…kami duk senyap je 5 org…tetiba driver taxi ni gtau… “len kali lau kamu naik taxi kamu byr je RM15..kalau diorg mntk lebih korang hulur RM15 pastu trun” hah!!!! Pehh!! Selama ni kami kene tipu la sebb salu duk byor RM20..cehhh!!!! kuang hajo…menipu…pastu Iza duk depan..dia tnye la uncle ni...” pakcik yang botak tu bos ke kat tempat taxi tu???” hurmmm..lame tu uncle tu gatau la yang dia pun tak puas hati gak ngn pakcik botak tu…hurmmm…pakcik tu bajet dia bgus sgt..dah la ri tu sound ak…padahal, hakikatnya ramai je org tak suke dia….huh!! sungguh tak puas hati…

then bile dah sampai bilik..kemas2 brg semua…Iza suh ak try masukkan broadband untuk install..tgk ok ke x…aku pun dgn gembira pegi la buke laptop pastu cucuk broadband and install…but..WHAT MAKES ME SHOCK???!!! Tak dapt install jugak..same kejadian sbm aku anto…aku uninstall bnda tu n install balik..pehhh!!! same je…ak pun terus msg Loura tanye..tgk2 yg dia pun same gak…alahai..dah la tggu dekat 1 mggu..ingtkn dapt cucuk la..tapi H.A.M.P.E.H..mang aku tak puas hati, aduyai!!

TAK PUAS HATI..mang ak tak puas hati..benci la macm ni…service mang macm cibai je…taxi pun same….agent broadband pun same…dah tau bg service kat org ramai..layn2 la elok2 jgn nk cekik duit org pulak..dah la kami student bukn ade duit pun…buat service tu..pikir customer dulu..ni idak…customer letak no 10 yang duk pikir untung n mkn duit org….Hurmmm… tapi nk uat mcm mana kan…dah naseb badan..tapi xpe la…leps ni lau takde customer tu diaorg paham2 la sendiri..mls da ak nk pikir…membe punye pasal baik ak letak la gambo kite bersuke ria…lupakn sekjb sal…TAK PUAS HATI tu..tenang… =)
Korang tiru gaye sape???
Korang tgk sape???
One...two...three..click!!
Hidup yg Mengoyal
AKU MANG TAK PUAS HATI!!!